Servicii - statistici
Serviciile constituie coloana vertebrală a economiei UE. Acestea includ o gamă largă de sectoare, cum ar fi serviciile de transport, serviciile de telecomunicații, serviciile profesionale, serviciile financiare, serviciile poștale și de curierat, serviciile de vânzare cu amănuntul și de distribuție, serviciile de mediu și turismul.
Comerțul cu servicii reprezintă peste o treime din valoarea totală combinată a comerțului cu bunuri și servicii al UE. Importanța comerțului cu servicii pentru economia UE a crescut în ultimul deceniu, inclusiv importanța sa în raport cu comerțul cu mărfuri.
În 2023, valoarea exporturilor de servicii ale UE a ajuns la 1 427 de miliarde EUR (+1,6 % față de 2022), în timp ce importurile de servicii s-au ridicat la 1 274 de miliarde EUR (+4,1 % față de 2022). Din acest motiv, UE este cel mai mare exportator și importator de servicii din lume, cu aproximativ 25 % din comerțul mondial cu servicii.
În 2023, primele 5 destinații pentru exporturile de servicii ale UE au fost
- Statele Unite ale Americii (22,3%)
- Regatul Unit (19,6%)
- Elveția (10,8%)
- China (4,1% din populație)
- Japonia (2,6%)
În 2023, principalele sectoare de servicii exportate din UE au fost
- alte servicii pentru întreprinderi - și anume servicii de cercetare și dezvoltare, servicii de consultanță profesională și de management și servicii tehnice, comerciale și alte servicii pentru întreprinderi (23,9 %)
- servicii de telecomunicații, informatice și informatice (20,7%)
- servicii de transport (17,2%)
- servicii de călătorie (12,6%)
- servicii financiare (7,1%)
Pentru comparație, exporturile totale de produse agroalimentare ale UE în 2023 au ajuns la 228,6 miliarde EUR, ceea ce reprezintă puțin mai puțin decât exporturile UE de servicii de transport.
UE este cel mai mare investitor din lume. Serviciile reprezintă peste 70 % din investițiile străine directe ale UE în străinătate.
Statisticile privind comerțul internațional cu servicii prezentate pe această pagină provin de la Eurostat și înregistrează tranzacțiile cu servicii care au loc între rezidenții statelor membre ale UE și rezidenții țărilor terțe.
Aceste statistici furnizează valorile monetare pe tip de serviciu și pe țară parteneră, pe baza tranzacțiilor înregistrate în balanța de plăți a unei țări.
Pentru mai multe statistici privind comerțul internațional cu servicii, vă rugăm să consultați următoarele linkuri:
- analiza comerțului anual al UE cu servicii în UE, defalcat pe parteneri și sectoare (sursa Eurostat BOP_ITS)
- căutați mai multe informații despre statisticile privind comerțul cu servicii
- căutați în baza de date pentru statistici privind comerțul cu servicii
- să analizeze variațiile în comerțul cu servicii de la un stat membru la altul
- să caute metodologia utilizată pentru elaborarea statisticilor